-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
De rijdende rechter - Alle afleveringen
In Den Helder wonen het stel Timo en Karin en buurman Gerard al zo'n 33 jaar naast elkaar. Zij verschillen van mening over de toegang tot de steeg, gelegen tussen hun woningen. Timo en Karin vinden dat ze recht hebben op toegang tot de steeg als ze moeten klussen aan hun muur. Volgens buurman Gerard ligt de steeg geheel op zijn grond en is er geen enkel recht voor Timo en Karin om zonder toestemming door de steeg te gaan. Daarnaast heeft Gerard een afdak in de steeg die volgens Timo en Karin afwatert op hun muur, waardoor ze mogelijk lekkage ondervinden. Tijd voor mr. Reid om juridisch duidelijkheid te geven aan beide partijen.
Mevrouw Van der Paauw kan vanwege haar gezondheid niet meer goed fietsen en gaat op zoek naar een 'autootje', waarmee ze naar haar werk kan rijden. Als ze een 22 jaar oude Suzuki Alto ziet, is ze opslag verliefd. Voor een bedrag van negenhonderd euro mag ze de auto overkopen van meneer Van Rhijn. Al binnen een paar maanden beginnen de eerste kwaaltjes aan de auto naar boven te komen. Als mevrouw Van der Paauw na een jaar een nieuwe apk-keuring laat doen, schrikt ze zich kapot. Ze mag niet meer de weg op en moet de sleutels inleveren. Dit kan volgens mevrouw Van der Paauw niet in een jaar gebeurd zijn. Ze is woedend en voelt zich opgelicht.
In Sint Willebrord doet een stel ouderen geen oog dicht door het gekakel van een toom kippen. In de hoogtijdagen liepen er wel 140 kippen rond in het nabijgelegen Processiepark. Veelal hiervan zijn hanen. Mevrouw Landa woont hier nu net een jaar en is vanaf het begin bezig met actievoeren. Naast haar eigen slaaptekort neemt ze het samen met meneer Markes op voor alle ouderen in het complex. Na maanden van protesteren hebben ze de gemeente zover gekregen iets aan de kwestie te doen. Wanneer dierenwelzijnbelangenorganisaties hier lucht van krijgen, komen die direct in actie. Zo ook mevrouw Van de Werd.
John heeft problemen met zijn droomauto, een Audi A3. Via de Audi A3-club leert hij autohandelaar Niels kennen. Hij is gespecialiseerd in exclusieve auto's. Niels bekijkt de auto en rolt van het ene probleem in het andere. Het lukt hem niet om van de Audi A3 een soepel rijdende bolide te maken. Nu wil John niets meer betalen en hij wil de auto terug. Daar is Niels het niet mee eens, want hij wil de auto zelf nog repareren. En dan komt er ineens ook een rode Twingo om de hoek kijken, die ook onderdeel is van het geschil. De Rijdende Rechter John Reid reist af naar Hapert om samen met een deskundige de auto eens goed te bekijken.
De Rijdende Rechter reist af naar Zoetermeer. Hier zijn Ruud en René al meer dan twintig jaar buren van elkaar. Van geluidsoverlast tot treiterijen over en weer: de twee kunnen elkaar sinds dag één niet luchten. Voor Ruud is de maat vol als er zes jaar geleden jaarlijks lekkages ontstaan op verschillende plekken in huis. Dat kan volgens hem maar door één iemand worden veroorzaakt: de bovenbuurman. De zelf geïnstalleerde boiler en hogedrukspuit zouden de boosdoeners zijn. René is het daar niet mee eens. Mr. Reid zoekt dit, samen met zijn deskundigen, tot op de bodem uit.
Sandra woont al jaren rustig in een appartement in Veenendaal, totdat ze nieuwe bovenburen krijgt. Vanaf het moment dat het jonge gezin de woning intrekt, hoort ze álles: van het traplopen tot het stofzuigen. Volgens Sandra gaat dat de hele dag door. Bovenbuurvrouw Sabrina kan zich voorstellen dat Sandra hen weleens hoort, maar ze doet er alles aan om geen overlast te veroorzaken. Zo heeft ze kleden gekocht en loopt ze niet met schoenen aan in huis. Maar volgens Sandra is er maar één oplossing: een nieuwe vloer met betere isolatie. Sabrina vindt dat het klagen moet stoppen. Mr. Reid reist af naar Veenendaal om de kwestie op te lossen.
Als Robin met zijn gezin in Lelystad komt wonen, laten ze het huis verbouwen. Pas als ze er gaan wonen valt het op dat buurvrouw Bep een uitbouw met zijraam heeft. Robin vindt het op zijn zachtst gezegd niet prettig dat de buurvouw in zijn tuin kan kijken. Daarnaast zijn de serre en schutting volgens Robin voor een deel op zijn grond gebouwd. Buurvrouw Bep is zich van geen kwaad bewust en beroept zich op verjaring. Daarnaast heeft ze van vorige bewoners nooit klachten gehad. Bep had het liever onderling, onder het genot van een kopje koffie, opgelost, maar Robin komt nogal intimiderend over met aangetekende brieven.
De rijdende rechter reist af naar het dorp De Krim. Hier woont de familie Mulder al 45 jaar vredig, zonder trammelant. Dit verandert als de familie Kosse drie jaar geleden naast ze komt wonen. Hoewel de nieuwe buren op het eerste oog een perfecte match lijken te zijn, stapelen de irritaties zich al snel op. De boom in de achtertuin van de familie Mulder, vlak naast de schutting, is voor de familie Kosse een doorn in het oog. Volgens hen neemt hij alle zon weg in hun gloednieuwe uitbouw. Op een dag staat meneer Kosse vanuit de tuin van de familie Mulder een paar takken tot aan de stam af te zagen. Naar eigen zeggen mét toestemming.
Meneer Schuurman weet het zeker: die hoge lindeboom pal voor zijn woning waait een keer om. Een andere boom in de straat is met de laatste storm namelijk ook omgevallen. En als dat met deze gebeurt, dan valt hij boven op zijn dak. Voor meneer Schuurman is het duidelijk: die boom moet verdwijnen óf flink getopt worden, voordat het te laat is. Maar de gemeente denkt er anders over: de boom is gezond en blijft staan. Mr. Reid reist af naar het Twentse Vriezenveen om daar eens een flinke boom over op te zetten.
Sandra woont al jaren rustig in een appartement in Zoetermeer, totdat ze nieuwe buren krijgt. Vanaf het moment dat het jonge gezin een nieuwe vloer laat leggen, hoort ze álles. Van het stofzuigen tot het lopen op hakken. En dat gaat volgens Sandra de hele dag door. Gekmakend vindt ze het. Buren Djordy en Sandy kunnen zich voorstellen dat Sandra hen weleens hoort, maar dat er sprake is van overlast gaat echt te ver. Maar volgens Sandra is er maar één oplossing: die vloer moet eruit. Djordy en Sandy vinden dat het klagen moet stoppen en willen rust. Onderling komen ze er niet uit. Mr. Reid reist af naar Zoetermeer om de kwestie op te lossen.
Ze wonen al jaren bij elkaar in de straat. En hebben geen ruzie. Tóch botert het al een poosje niet echt tussen de familie Kruijen en Peer Wolters. De reden? Het ophogen van de grond door Wolters, zegt Kruijen. Daardoor is hun erfscheiding uit het lood komen te staan. Maar, zegt Wolters, hij heeft nooit opgehoogd! De buren hebben juist afgegraven! Bovendien is de erfscheiding een keerwand, vindt Wolters. En waarom zou je een keerwand plaatsen als je je geen grond hoeft te keren? Mr. Reid graaft zich in en onderzoekt wie er nou heeft opgehoogd of afgegraven. Of allebei?
Als op een stormachtige winterdag de oude schutting tussen buren Fieneke Fraanje en Henk Brugman bijna omwaait, besluit mevrouw Fraanje dat er een nieuwe schutting moet komen. Brugman zegt meteen dat hij niet veel geld heeft voor een dure schutting. Uiteindelijk komt er een schutting van bijna 2000 euro. Fraanje vraagt of Brugman 800 euro wil betalen. Dat weigert hij. Dat was niet de afspraak! Vindt Brugman. Zeker niet omdat zijn tuin nu een puinhoop is door het plaatsen van die schutting. Volgens Fraanje pest de buurman haar nu, hij houdt haar in de gaten en schuift expres hard met stoelen, en dat moet stoppen!
Met veel plezier wonen Hiske de Jong en haar man in zijn ouderlijke woning in Warns. Ze genieten van het weidse uitzicht. Tot de nieuwe buren naast hen er komen wonen en een grote schuur bouwen. Weg uitzicht, zegt Hiske. Buren Thijs en Geertje de Jong zijn zich van geen kwaad bewust, want ze kochten de woning mét bouwvergunning voor die schuur. Als de buren zich dan ook nog eens op het door Hiske aan hen verkochte land niet houden aan de afspraak dat Hiske en haar man vrij uitzicht zouden houden, heeft ze er genoeg van. Ze vindt dat de buren treiteren. Tijd voor mr. Reid om te proberen om deze Slag om Warns te beslechten.
John Reid probeert een ruzie te sussen tussen de familie Zwart en keukenboer Jan Tabak. De keuken is op zich prachtig, maar de laatste onderdelen worden maar niet afgemaakt. Jan Tabak is zich van geen kwaad bewust. Behalve op 1000 euro die nog open staat voor de keuken, wacht hij op bijna 4000 euro voor de vloer die hij geleverd heeft. En juist die vloer is een doorn in het oog van de familie Zwart. Nu de stofwolken na de verbouwing zijn opgetrokken, ergeren zij zich elke dag aan de hobbels en bobbels in de vloer. Zij willen pas betalen als Jan Tabak de vloer verwijdert en opnieuw vlak legt. Hoog tijd om duidelijkheid te verschaffen.
De rijdende rechter gaat op bezoek in 't Veld, waar meneer Hand land verhuurt aan Tiny van der Gragt, die er haar paarden op houdt. Meneer Hand vindt dat Tiny er een rommel van maakt en wil dat ze vertrekt. Bovendien zou ze een huurachterstand hebben. Tiny op haar beurt is van mening dat meneer Hand zonder haar toestemming spullen van het land heeft gehaald en wil daar nu geld voor zien. Aan mr. Reid de taak om uit te zoeken of Tiny inderdaad recht heeft op schadevergoeding en of haar paarden op het landje mogen blijven.
De rijdende rechter komt in actie in het pittoreske Vinkeveen. Daar hebben twee voormalige vrienden flinke mot. Meneer Vreeburg heeft enorme moeite met de eigengereidheid van meneer Pappot. Die heeft een schuur verbouwd tot atelier en zijn voordeur komt uit op het parkeerterrein van meneer Vreeburg. Bovendien watert meneer Pappot af op het parkeerterrein en heeft hij een schutting verzet waardoor het daar nog smaller wordt. Het wordt volgens meneer Vreeburg nu nog lastiger om daar te parkeren. Meneer Pappot vindt dat meneer Vreeburg veel drukte maakt om niets. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat meneer Pappot zich niet meer veilig voelt.
De rijdende rechter gaat naar Ridderkerk vanwege een hoge boom die veel ergernis veroorzaakt. Volgens meneer Mol staat de boom al 60 jaar in zijn tuin. Van hem hoeft de boom niet weg. Maar de beide buren achter hem zijn helemaal klaar met het gevaarte. De boom zorgt ervoor dat er geen zon in de tuinen komt, het zwembad blijft steenkoud en hij veroorzaakt schade aan een prieel. Die boom moet weg. Daarnaast speelt er nog een erfgrensconflict. Meneer Mol heeft een heel stuk grond van zijn achterburen ingepikt. Meester John Reid roept de hulp van het kadaster in en beantwoordt de vraag: van wie van de drie is deze boom nou eigenlijk?
De rijdende rechter wordt ingeschakeld om een conflict over een auto op te lossen. Nico heeft een nieuwe baan als verkeersregelaar en moet voor zijn werk het hele land door. Daarom gaat hij op zoek naar een betaalbare auto en vindt deze online bij het bedrijf van Evert Pieper. Hij is op slag verliefd. Het is een oudje, maar omdat bij de verkoop gezegd wordt dat het een prima autootje is, is hij overtuigd. Als de auto een paar weken later gekeurd wordt, krijgt Nico te horen dat de auto alleen nog de weg op kan als hij 'm voor veel geld laat repareren. Boos gaat Nico verhaal halen bij Pieper. Die vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.
Het jonge echtpaar Starace is een paar jaar geleden in een echte volkswijk in Ridderkerk komen wonen. Tussen hun tuin en die van buurvrouw Stok staat een lage schutting. Mevrouw Stok vindt dat prettig en gezellig. Het is ook normaal in de wijk. Maar de familie Starace vindt de buurvrouw een bemoeial en heeft behoefte aan privacy. Zonder overleg spijkeren zij een schutting van 1.80 meter vast aan de oude, lage schutting. Dat wordt hen niet in dank afgenomen door buurvrouw Stok. Als mevrouw Stok palen gaat afzagen waardoor de nieuwe hoge schutting gaat wankelen, zijn de rapen gaar. De rijdende rechter wordt erbij geroepen.
Meneer Ruud van der Leek woont al ruim 22 jaar in een appartement in een villa in Bloemendaal. Hij woont er prima. Een jaar of drie geleden komt mevrouw Selam een verdieping lager schuin onder hem wonen. Mevrouw is gevlucht uit Eritrea en ze kookt graag. Dat vindt meneer Van der Leek op zich niet erg, maar hij ervaart vanaf het begin geuroverlast, door het gebruik van de vele kruiden en specerijen die ze in haar gerechten gebruikt. Soms is de overlast zelfs zo erg, dat hij er 's nachts wakker van wordt. Hoezeer meneer ook aandringt op een onderzoek of er wellicht een lek in de woning kan zijn, de woningbouw wil daar niet aan.
Mr. Reid reist af naar Hollandsche Rading en buigt zich over een zaak tussen een klant en een garagehouder. Carmen Ploeg heeft twee auto's in gebruik: eentje privé, eentje zakelijk. Omdat ze er geen twee meer nodig heeft en rustig na wil denken over welke van de twee ze wil houden, laat ze bij garage Hartendorp een APK inplannen. Bij de garage staat echter naast de APK ook een kleine beurt in de agenda. Er ontstaat een welles-nietes situatie waarbij Carmen aangeeft dat ze haar situatie duidelijk heeft gemaakt en dat ze persé geen beurt wilde, tot ze een keuze had gemaakt over de auto's. Aan mr. Reid de taak om orde te scheppen in deze zaak.
Monique Keijzer is afhankelijk van een rolstoel, dus ook van rolstoelvervoer. Vanaf 1 juli 2020 gaat de vernieuwde versie van de Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers in. Alleen geteste rolstoelen met een keurmerksticker worden geaccepteerd. Met veel moeite krijgt mevrouw Keijzer van haar rolstoelfabrikant een sticker. En toch moet ze in discussie met een chauffeur van Taxi Linssen. Monique wil nu voor eens en altijd weten of haar rolstoel veilig is of niet. Aan de andere kant willen Taxi Linssen en het Sociaal Fonds Mobiliteit vooral duidelijkheid over de regelgeving en de veranderingen voor rolstoelgebruikers.
De rijdende rechter reist af naar Slagharen om een ruzie tussen gewezen familieleden te beslechten. Het draait allemaal om een grammofoonspeler. Valentina Roudenko heeft één grote wens. De grammofoonspeler die zij samen met haar inmiddels overleden man heeft aangeschaft moet een plekje krijgen in het streek historisch museum in Slagharen. Probleem is echter dat zij zelf de grammofoon aan Bernard heeft gegeven, een neef en goede vriend van haar man. Volgens hém heeft Valentina nooit gezegd dat hij de grammofoon naar het museum moesten brengen. En dus staat de grammofoonspeler te shinen in hun tuinkamer. Valentina is woest.