True
Informatief.TV - TV kijken via internet, de beste Informatieve tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Het klokhuis - Alle afleveringen
Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4314

Pascal gaat langs bij de animatiestudio van Mascha Halberstadt. Mascha maakt animatiefilms zonder computer. De poppen, het decor, de kleding, alles is echt en met de hand gemaakt. Bij het filmen komen de poppen tot leven. Pascal ontdekt hoe dat werkt. Klokko heeft een kit om zelf eenvoudig animaties te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Rodîn snapt niks van spreekwoorden, en Heleen doet per ongeluk TikTok-meisjes na. Plan

Rodîn snapt niks van spreekwoorden en Heleen doet per ongeluk TikTok-meisjes na. Planten die zich vermommen, hoe zit dat? Janouk legt het uit in Plantastisch. Als Eva vroeger irritant was zei haar oma: ik zou je wel achter het behang kunnen plakken! Maar, kan dat eigenlijk wel? Tirsa en Eva proberen het uit. Janouk vraagt zich af waarom we eigenlijk een stuitje hebben.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Rioolwater zit vol stinkende poep, maar toch zijn wetenschappers er dol op.

Rioolwater zit vol stinkende poep, maar toch zijn wetenschappers er dol op. Waarom? Eva duikt het riool in en ontdekt dat ons rioolwater een goudmijn aan informatie is. Debbie is bang dat ze via het rioolwater in de gaten wordt gehouden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Weet jij welke aanrakingen oké zijn en welke niet?

Weet jij welke aanrakingen oké zijn en welke niet? Elkaar aanraken doe je alleen als je zeker weet dat de ander het ook wil. Voor volwassenen bestaan er speciale regels voor het aanraken van kinderen. Ze mogen niet aan je lijf zitten onder je ondergoed: dat is verboden. Ze mogen geen seksuele dingen doen met kinderen. Ook niet online. Als het gebeurt, is het nooit de schuld van het kind. Pauline vertelt wat zij heeft meegemaakt als kind. Nizar praat met Iva Bicanic over wat kinderen kunnen doen als het hun is overkomen. Marie-Mae zingt een lied over een verwarrend geheim.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4787

Hoe weet je of informatie klopt? En hoe gaan professionele factcheckers te werk? Janouk laat zien hoe verhalen soms een eigen leven gaan leiden. En ze gaat langs bij factchecker Jos de Groot. In de sketch zingt de boyband 'Klokboys' over roddels op het internet, oftewel: juice.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4832

Op lange vliegtuigvluchten zijn er geen koks aan boord, maar kant-en-klare maaltijden. Die maaltijden worden klaargemaakt 'op de grond', door bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van vliegtuigeten. Janouk neemt een kijkje in de keuken van het vliegtuig. Varkentje Rund ziet hoe een bijzondere passagier een heel vliegtuig in rep en roer brengt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Rodîn mist het leven onder water en Heleen zorgt voor een wegkwijnende plant. Een plan

Rodîn mist het leven onder water en Heleen zorgt voor een wegkwijnende plant. Een plant die uit zichzelf danst voor je ogen, kan dat echt? Janouk ziet het met haar eigen ogen in Plantastisch. Nizar smeert mee in een sandwichfabriek waar wel 100.000 broodjes en wraps per dag kant-en-klaar worden gemaakt. En ben je onder water lichter?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nederland is een koninkrijk, maar vanaf 1588 was Nederland ruim twee eeuwen lang een r

Nederland is een koninkrijk, maar vanaf 1588 was Nederland ruim twee eeuwen lang een republiek, dus zonder koning. Nizar volgt het leven van een van de belangrijkste personen uit die tijd én uit onze geschiedenis: de grote staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Johan was zelfs betrokken bij de geboorte van Nederland als onafhankelijk land. Toch werd hij onthoofd, en nog wel in opdracht van de zoon van zijn grote held Willem van Oranje. Ard en Fjodor doen een eigen poging om het uit te leggen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wat is er bij jou thuis allemaal van hout?

Wat is er bij jou thuis allemaal van hout? De tafel, misschien wel je bed, een potlood, een pollepel, een broodplank, een kast? Een deel van het hout dat we dagelijks gebruiken komt uit Nederlandse bossen. Wat zijn dat precies voor bossen en hoe zaag je van boomstammen uiteindelijk mooie rechte planken? Eva neemt ons mee. En Bezorgde Ouders Nederland waarschuwt voor de gevaren van de natuur.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4867

Hoe maakt een journalist van een gebeurtenis een nieuwsbericht? Janouk laat zien hoe een journalist alle feiten op een rij zet en antwoord geeft op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Ook loopt ze een dagje mee met tv-verslaggever Ruben Leter. Bij de Cowboys doet een beginnende journalist live verslag van een bankoverval, maar blijft hij wel bij feiten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4833

Als je naar het ziekenhuis moet voor onderzoek of een behandeling, kan dat best spannend zijn. Want wat gebeurt er als je bloed moet laten afnemen? Of wanneer je een röntgenfoto of hartecho moet laten maken? Kinderverpleegkundige Nicole en onderzoekers Britt en Charlotte hebben een app ontwikkeld waarmee kinderen en hun ouders zich kunnen voorbereiden op zo'n ziekenhuisbezoek. Nizar volgt Robert, Lieke en Stan in het ziekenhuis. Varkentje Rund heeft een ongelukje gehad, kunnen de artsen raden wat er gebeurd is?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4775

Op de redactie van Het Klokhuis moet Luuk leren hoe hij klagende kijkers vriendelijk te woord staat aan de telefoon. Gelukkig is daar een cursus voor. In HUH?! wat is theorie en wat is praktijk? In Nee of Ja zoeken Eva en Janouk uit of hogere traptreden je meer energie kosten. In Vragen van Kinderen: hoe krijg je een bloedneus?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Plastic lijkt misschien onverwoestbaar, maar plastic kunst is juist heel moeilijk te b

Plastic lijkt misschien onverwoestbaar, maar plastic kunst is juist heel moeilijk te bewaren. Carien en Olivia helpen musea om kostbare plastic kunstwerken goed te bewaren. Janouk loopt een dagje mee. Debbie maakt voor Lara kunst van afvalplastic.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het oudste skelet van een mens dat ooit in Nederland gevonden is, is van een vrouw. Ha

Het oudste skelet van een mens dat ooit in Nederland gevonden is, is van een vrouw. Haar naam is Trijntje. Trijntje leefde in de prehistorie, zo'n 7500 jaar geleden. Dat is de tijd die we de middensteentijd noemen. Wie was deze vrouw en hoe leefde zij lang geleden in ons land? Archeoloog Luc Amkreutz neemt Janouk mee terug in de tijd en Debbie vraagt aan Lara of ze net zo begraven kan worden als Trijntje.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4812

Je ziet ze op grote festivals, maar misschien ook wel op jouw schoolfeest. Op grote en kleine feestjes kom je tegenwoordig wel een dj (deejay) tegen. Ze draaien verschillende soorten muziek, soms zelfgemaakt. Sommige dj's zijn wereldberoemd, zoals Tiësto of Martin Garrix. Pascal onderzoekt wat een dj nou precies doet en hij maakt zelf ook een lekker nummertje. In de sketch zien we hoe een dj zelfs van een wc-bezoek een feestje kan maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4817

Alle levende wezens in de natuur eten, maar worden ook opgegeten. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Planten zijn voedsel voor dieren. Dieren staan op het menu van andere dieren. Dode dieren en poep zijn voer voor schimmels en bacteriën. Alles wordt opnieuw gebruikt. Janouk gaat met boswachter Rosan op safari in de Oostvaardersplassen, om de voedselkringloop van dichtbij te bekijken. Het Ruimteschip heeft last van een vieze voorruit, waardoor het hele schip begint te stinken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4774

Op de redactie van het Klokhuis wil Heleen overal ananas op doen. En... wordt het niet eens tijd om de kerstboom af te tuigen? In Nee of Ja zoeken Eva en Janouk uit of je een eitje kan klutsen in zijn schaal. In Huh?! wordt het woord 'traditie' uitgelegd. En Serah gaat langs bij slager Bert, die gerookte ham maakt van de billen van een varken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Met gamen kom je terecht in verschillende werelden met mensen, dieren of machines.

Met gamen kom je terecht in verschillende werelden met mensen, dieren of machines. Een van die mensen die dit maakt is 2D game artist Isabella Koelman. Zij ontwerpt en tekent voor verschillende games, voor computer, mobiel, game consoles en voor animaties. Janouk kijkt hoe Isabella dit allemaal doet. En Pien laat aan Lobbert de nieuwste fantasygame zien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4892

Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in het klein nagemaakt. Architecten maken bijvoorbeeld maquettes voor hun werk, om te weten hoe een gebouw er straks uit komt te zien. Maar je kent vast ook wel poppenhuizen en modeltreintjes. Nienke gaat langs bij miniatuurbouwer Bianca. Zij kan van alles tot in het kleinste details nabouwen. Hoe doet ze dat? In de sketch dreigt door een wisselstoring een treinbotsing, als dat maar goed komt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4826

De knobbelzwaan is de grootste en meest voorkomende zwaan in Nederland. Je ziet ze in de stad en op het platteland. Het is ook de zwaarste vliegende watervogel in de lucht. Klopt het dat zwanenstelletjes hun hele leven bij elkaar blijven? Janouk gaat op pad met Ton en Henk van de Knobbelzwanenwerkgroep. Klokko presenteert een heel bijzondere nieuwe uitvinding.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hoe is al het leven hier op aarde ontstaan? En hoe is het begonnen?

Hoe is al het leven hier op aarde ontstaan? En hoe is het begonnen? Om dat uit te zoeken gaat Pascal miljarden jaren terug in de tijd, naar het ontstaan van onze aarde. De Boze Man ergert zich aan een schoolplein vol spelende kinderen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4773

Op de redactie wil niemand aan een saai onderwerp werken. Luuk vindt het moeilijk om te plassen als andere mensen het kunnen horen. In Nee of Ja: moet je blaas lekker leeg zijn om een betere beslissing te kunnen nemen? Janouk en Eva proberen het uit. HUH?! wat is positief en negatief? En vershoudfolie is superhandig, maar hoe wordt het gemaakt?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wol, katoen, leer of polyester; iedere stof heeft unieke eigenschappen.

Wol, katoen, leer of polyester; iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. Ook onderzoekt hij hoe motorkleding beschermt en toch lekker zit. Vlogger Hetty demonstreert de voordelen van een motorpak voor ouderen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4747

Lang, kort, wijd, strak, broeken, pakken, jurken, alle kleuren en maten: tegenwoordig kan alles in de mode. Als het dan ook nog lekker zit, is dat mooi meegenomen. Maar hoe was dat vroeger? Janouk duikt in drie eeuwen modegeschiedenis. Van slank en recht, tot hoepelrok met heel veel onderrokken. Van strakke korsetten en ingesnoerde taille, tot het moment waarop vrouwen voor het eerst hun benen mochten laten zien en de rokken korter werden. Debbie en Lara vinden historische mode maar niets, maar ze moeten een outfit bedenken voor een verkleedfeest.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4690

De een is goed in puzzelen, de ander niet maar vindt het wel superleuk. De een leert Frans in drie minuten en een ander nooit. Heb je een wiskundeknobbel, richtinggevoel of helemaal niet? Dol op uitgaan met veel vrienden of liever heerlijk onder een dekentje met de hond op de bank. Alle hersenen zijn anders en dat maakt ons uniek. Soms werken hersenen net een beetje méér anders. Bijvoorbeeld als je autisme hebt. Janouk onderzoekt hoe dat werkt in je hersenen. Bij de Cowboys zien we hoe lastig het kan zijn als je een bank wil overvallen wanneer je autisme hebt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Hoe wordt toiletpapier eigenlijk gemaakt? Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papi

Hoe wordt toiletpapier eigenlijk gemaakt? Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water. Vervolgens wordt dat gezeefd en geperst en dan heb je zacht papier om je billen mee te vegen. Nizar kijkt een dagje mee bij een (toilet)papierfabriek. De Vrachtwagenchauffeuses leggen het verschil uit tussen vouwers en proppers.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4772

Heleen probeert iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen en nodigt haar bejaarde buurvrouw Jannie uit. Maar heeft Jannie eigenlijk wel hulp nodig? Huh?! wat is eigenlijk een maatschappij? Janouk en Eva luisteren of ze temperatuur kunnen horen. En Tirsa leert tuften, een manier om coole kunstwerken van tapijt te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto's waren er nog nie

Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto's waren er nog niet. Dankzij de treinen konden mensen opeens veel sneller naar andere delen van het land. Ze konden bij familie op bezoek, of gaan werken in fabrieken in andere steden. Nizar rijdt mee op een echte oude locomotief en leert hoe een stoommachine werkt. Wesley en Rodney hebben moeite met het hedendaagse treinreizen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4792

Glas in de glasbak, papier in de papierbak, maar hoe recycle je bijvoorbeeld een melkpak? Bart volgt een pak uit de prullenbak en ontdekt wat je er allemaal van kunt maken. In de sketch is misdaadverslaggever Petra iemand op het spoor die verdacht veel melkpakken verzamelt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patro

Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patronen: de kimono. De kimono is een bijzonder kledingstuk met veel betekenis, bijpassende regels en een speciale manier van dragen. Janouk duikt in de wereld en tradities van dit kledingstuk. De Dansers van 155 passen een kimono aan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4790

Wist je dat er hier in Nederland dieren leven die hier eigenlijk helemaal niet vandaan komen? Die noem je exoten. Eva leert welke dieren exoten zijn, hoe ze hier zijn gekomen en waarom deze gasten van ver een probleem kunnen zijn. Bij de Cowboys wordt een wel heel bijzondere bank overvallen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4771

De Klokhuis-redactie heeft een echte sushi-chef te gast, maar Heleen wil liever dat hij Italiaans gaat koken. Sushi is nóg lekkerder met wasabi, maar wat is wasabi eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Janouk bezoekt de enige wasabiboer van Nederland. Huh?! wat is eigenlijk associëren? En Eva en Janouk zoeken uit of zwart wel echt zwart is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Wat weten we van walvissen, of de baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis?

Wat weten we van walvissen, of de baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis? Dat is het grootste dier dat op aarde leeft, deze walvis wordt gemiddeld ongeveer 30 meter lang en kan wel 150 ton zwaar worden. Op de Azoren, een eilandengroep van Portugal, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van deze zoogdieren. Er wordt vooral gekeken hoe ze zich onder water bewegen en met elkaar communiceren. Het Klokhuis mag mee op walvissenexpeditie om te achterhalen hoe ze onder water (over)leven. De vader in het Ruimteschip flirt met een ruimtewalvis.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je

Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere manieren van reizen. Klokko heeft een vakantie die helemaal klimaatneutraal is.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4793

Smartphones, rekenmachientjes en auto's, ze zitten er vol mee: chips! Maar waarom zitten die in al je apparaten? En hoe worden ze gemaakt? Bart onderzoekt het in de chipfabriek. De DKTA man heeft in de sketch een geweldige oplossing om apparaten kleiner te maken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4776

Indonesië is een groot eilandenrijk ver van Nederland vandaan. Toch is er een verbinding tussen de twee landen. In Nederland wonen zo'n twee miljoen mensen met wortels in Indonesië. Janouk duikt in de geschiedenis van de twee landen en ontdekt hoe dat komt. De Kassameisjes vinden het ingewikkeld dat zeevaarders die voor de VOC verschrikkelijke dingen hebben gedaan standbeelden hebben.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4770

Rodin is jarig, dus hij trakteert. Maar hij trakteert wel een beetje zuinig. Peggy wil Rodin een bijzondere ervaring cadeau doen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. En Huh?! wat is eigenlijk normaal? In Vragen van Kinderen zoekt Eva uit hoe een Bossche bol gemaakt wordt. Het Klokhuis zoekt ook uit hoe je olifantentandpasta maakt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lekker springen, draaien en zweven in de lucht op een trampoline: je hebt het vast wel

Lekker springen, draaien en zweven in de lucht op een trampoline: je hebt het vast wel eens gedaan. Maar wist je dat het ook een olympische sport is? Trampolinespringen is een onderdeel van de gymnastieksport en kent veel spelregels. Alleen heel hoog springen is niet genoeg voor een goede landing. Het Klokhuis kijkt mee met alle kunstjes van deze sport. Ton en Liesbeth durven eindelijk op de trampoline en verjagen de kinderen die er ook op willen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde.

Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een deel van je voetafdruk bestaat uit alle spullen die je koopt: boeken, schriften, kleren, telefoons, schoenen. We kopen in Nederland best veel spullen. Hoe komt dat? En kan dat ook anders? Ton probeert de koopverslaving van Liesbeth te stoppen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4866

Wist je dat schimmels veel meer kunnen dan groeien op je bedorven eten? Janouk gaat kijken in het laboratorium bij schimmelprofessor Han Wosten. Het is zijn droom om in de toekomst huizen te bouwen met schimmels. Misschien lukt het ook wel om er materialen van te maken voor kleding, verpakkingen en veel meer. Het voordeel? Als je het niet meer nodig hebt, vergaat het vanzelf. Geen afval dus! De Limerickbouwvakkers weten alles van schimmelkleding.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4782

Tirsa reist met haar moeder naar Suriname, naar de plek waar haar moeder ooit is geboren, een dorp diep in het regenwoud. Ze leert over de cultuur van de Marrons, de mensen die daar wonen sinds ze ooit ontsnapten uit de slavernij. Kunstenaar Marcel Pinas, zelf een Marron, laat zien hoe die cultuur voortleeft in zijn kunstwerken. In de sketch begrijpen twee kunstkenners niet zo goed of ze nou naar een kunstwerk kijken, of naar iets anders.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4769

Rodin is heel goed geworden in debatteren, maar is het wel handig als je zowel goede argumenten vóór als tegen kan bedenken? In Huh?! wordt uitgelegd wat een argument eigenlijk is. En er zijn vloeistoffen die je aanraakt en dan in ijs lijken te veranderen. Het Klokhuis zoekt uit hoe dat werkt. In een klimbos kun je lekker klimmen, maar wie bouwt het klimbos? Janouk zoekt het uit.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4836

Op school leer je rekenen en lezen, maar er zijn ook veel dingen die je niet op school leert. Bij de scouting leert Eva knopen leggen, vuurtjes stoken, kaartlezen en tenten opzetten. Ze gaat kijken bij Scoutinggroep Laurentius hoe een scoutingbijeenkomst eruitziet. Ard en Fjodor willen ook op scouting, maar het mag niet van hun ouders. Hoe lossen ze dat op?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde.

Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. De hele wereld verduurzamen lukt niet in een dag, maar thuis kun je ook een hoop doen. Van zonnepanelen op het dak, of isoleren, tot iets kleins als een lampje uitdoen dat je niet gebruikt. In ons huis hebben we het zelf voor het zeggen. Pien en Lobbert gaan ook duurzamer wonen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4829

Al eeuwenlang versieren mensen hun muren met wandtapijten. Het zijn kunstwerken gemaakt van textiel. Vroeger werden ze ook gebruikt om kastelen te isoleren en rijkdom te tonen. Nizar zoekt uit hoe wandtapijten gemaakt worden. Hij ontmoet kunstenares Hemaseh, die laat zien dat je met wandtapijten bijzondere verhalen kan vertellen. Ard en Fjodor proberen zelf een wandtapijt te maken, met wel heel bijzondere materialen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4499

Dino-professor Anne Schulp weet alles over fossielen. Dat zijn versteende overblijfselen van planten of dieren, of de afdrukken daarvan. Soms wel van miljoenen jaren oud. Door de fossielen te onderzoeken, kun je veel te weten komen over planten en dieren die allang zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld over dinosaurussen. Anne heeft een echte Tyrannosaurus rex opgegraven van 67 miljoen jaar oud. Nizar wil er alles over weten én hij gaat zelf op fossielenjacht. De ouders van het ruimteschip hebben een verrassing voor hun kinderen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4768

Luuk is verliefd op twee meisjes tegelijk en hij moet kiezen. Maar kan hij dat wel? In Vragen van Kinderen: hoe kan het dat een boemerang terugkomt? Dingen die lijken te zweven maar eigenlijk ergens aan hangen, hoe werkt dat? Janouk en Nizar zoeken het uit in Hoe dan? En, Huh?! wat is eigenlijk een systeem?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4814

Nizar rijdt op volle snelheid mee met Antoine en Saskia, ze zijn Nederlands kampioen rallyrijden. Dat is autoracen, maar dan op openbare wegen (die natuurlijk wel zijn afgesloten). Antoine is coureur, Saskia is navigator. Met snelheden van soms wel 190 kilometer per uur schieten ze door weer en wind over zandwegen en drempels, langs sloten en bomen. De grote vraag: worden ze opnieuw Nederlands kampioen? En wordt Nizar wagenziek? In de sketch ontdekken Sem en Sam dat iedereen in de auto zijn eigen takenpakket heeft.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde.

Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. Alleen een weiland voor de koe is niet genoeg. Janouk zoekt uit hoe dat zit. Bezorgde Ouders heeft tips voor de omgang met een kind dat vegetariër wordt.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4806

Schrijven doen de meesten van ons iedere dag. Hoe is dat vroeger allemaal begonnen? Nizar gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden, waar een paar hele oude teksten liggen, zoals het spijkerschrift. En waarom leren we op school eigenlijk nog schrijven met de hand als je ook kunt typen op de computer? Meester Jorne vertelt dat je dingen die je opschrijft beter onthoudt. En zo zijn er nog meer voordelen. In de sketch zien we twee strenge ouders die bijles eisen voor hun zoon, maar krijgen ze hun zin?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje.

Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje. Het is een sport die ook op hoog niveau wordt gespeeld. Maar hoe word je een steengoede handballer of handbalster? Tirsa kijkt een dagje mee met Nederlands handbalster Kim Molenaar. Haar familie speelt al generaties lang handbal. Kim woont en leeft vanaf haar zestiende jaar op de handbalacademie in Papendal. In een sketch zien we hoe handballers leren overspelen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4767

Rodin heeft een bowlingtoernooi gewonnen! Heel knap, maar heeft hij wel eerlijk gespeeld? Vissen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? Eva en Janouk zoeken uit hoe de wet 'behoud van energie' werkt met een spannend experiment in Hoe dan? En hoe leer je eigenlijk fluiten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A

Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Pascal leert een run van de 16-jarige wereldkampioen Noa. Zal het Pascal lukken? Klokko weet een manier om freerunners te verjagen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig.

Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna even groot als 40 olympische zwembaden bij elkaar. Janouk zoekt uit hoe dat komt en of onze voetafdruk niet wat kleiner kan. Ook de ene Cowboy heeft een grotere voetafdruk dan de andere.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4808

Het is misschien wel de meest populaire partnerdans ter wereld: salsa. Wie deze danstaal spreekt, kan overal ter wereld de voetjes van de vloer gooien. Janouk krijgt dansles van Miguel om de basis van salsa te leren. Diezelfde avond nog gaat ze naar een echt salsafeest. Hoe zal het haar vergaan op de dansvloer? De Kassameisjes vragen zich af waarom de man altijd moet leiden bij salsa.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4816

Misschien heb je wel eens zo'n schattig beestje gezien: de eekhoorn, met die prachtige wollige staart en pluimoortjes. Soms gaat er iets verkeerd en worden ze aangevallen door een roofdier, vallen uit het nest of krijgen een ongeluk. Gelukkig kunnen ze dan terecht bij de eekhoornopvang. Janouk gaat naar de grootste opvang van Nederland, gewoon bij Brigitte thuis. Janouk leert hoe de eekhoorns weer gezond en wel terug kunnen naar het bos. In de sketch zien we hoe de moeder uit Famiri wel heel veel op een eekhoorn begint te lijken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4766

Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy met haar zoektocht naar het perfecte eitje voor een heuse vliegenplaag gezorgd. Hoe kom je daar van af? Vliegen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? Eva en Janouk kijken of ze een ei kunnen koken in de vaatwasser. En waarom dragen sommige mensen een rode stip?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken

Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. De Limerickbouwvakkers weten een goedkoper systeem dan satellieten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4805

Dansen op rolschaatsen is populair. Deze sport draait om samen plezier maken en experimenteren met iconische rolschaatsmoves op muziek. Pascal leert meer over hoe deze sport is ontstaan. Hij ontmoet een dansgroep die hem dansbewegingen op wielen leert. En dat is ingewikkelder dan dat het lijkt. Zelfs voor de ervaren skater Pascal vallen de vloeiende dansbewegingen op rolschaatsen nog niet mee. Varkentje Rund doet ook een poging tot rolschaatsdansen en dat blijkt niet zonder risico's.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bi

Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bij de ambulance, die met loeiende sirenes, door het rode stoplicht en op hoge snelheid komt aanrijden. Pascal wordt opgelapt en rijdt een dag mee met de ambulance. Hij beleeft mee wat voor heftige dingen ambulancemedewerkers Eugène en Ruben bijna dagelijks meemaken. Vrachtwagenchauffeuse Babette zegt altijd iets aardigs tegen een voorbijrijdende ambulance.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4798

Kunstenares Djenné Fila maakt illustraties met magische werelden vol sprookjesfiguren, mensen uit ver vervlogen tijden en bijzondere dieren die soms wel tot leven blijken te komen. Pascal kijkt vol verwondering hoe ze die laag voor laag opbouwt met patronen, vormen, de schaar en met de computer. In de sketch komt een heel bekend schilderij tot leven en het krijgt een make-over.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4765

Luuk krijgt ruzie in de kantine, want waarom spreekt niemand het woord 'croissant' toch goed uit? Korrels die meedansen op de muziek in patronen, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Veel croissants worden in grote fabrieken gemaakt, maar Pascal gaat langs bij bakker Maarten. Die maakt ze nog helemaal zelf. Hoe komen al die laagjes erin en waardoor zijn ze zo luchtig? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- misselijk worden?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren

Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Gideon is bekend van Met je hoofd boven water, Zwarte zwaan en Zeb, en hij heeft al heel veel prijzen gewonnen met zijn boeken. Janouk vraagt hem waar hij toch al zijn ideeën vandaan haalt. Ridder William probeert uit hoe het is om een onaardig hoofdpersonage te zijn.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4748

Bij robots denk je misschien aan iets hards dat wordt aangestuurd door een computer. En veel robots zijn ook zo. Maar wetenschappers werken nu aan een hele nieuwe soort robots: zachte robots. Nizar ontmoet een paar van die zachte robots. In de sketch bouwt Lobbert een levensechte robot voor Pien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4801

Met hoge snelheid van een heuvel afglijden, zo ver mogelijk door de lucht vliegen en dan maar hopen dat je goed landt. Pascal reist naar Winterberg en onderzoekt de spectaculaire sport schansspringen. Lukt het Pascal om zelf ook van de schans te springen? Varkentje Rund ziet hoe Ome Koos door middel van schansspringen probeert de bus te halen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Serah duikt in de wereld van G-krachten, spanning, snelheid en adrenaline. Hoe bedenk

Serah duikt in de wereld van G-krachten, spanning, snelheid en adrenaline. Hoe bedenk je een nieuwe kermisattractie? Hoe verandert een idee van een schetsje op papier in een gigantische attractie? In de fabriek ontdekt Serah hoe zorgvuldig over van alles moet worden nagedacht voor zo'n spectaculaire attractie veilig de deur uitgaat. Op de kermis ziet ze hoe het enorme bouwpakket wordt 'uitgepakt' en in elkaar gezet. En Serah test de Airborne, met 65 meter een van de hoogste boosters ter wereld. Wendel en Liza maken kermisattracties voor arme mensen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4764

Rodin kan niet tegen kietelen en zoekt een oplossing. Een papieren buis die meters kan vliegen, hoe kan dat? Het Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Hoefijzers beschermen de voeten van een paard. Janouk gaat langs bij hoefsmid Sanne, die de hoeven van paarden controleert en de ijzers vervangt. En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- een bloedneus krijgen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4813

Het is een van de populairste muziekgenres ter wereld: hiphop. Maar hiphop is veel meer dan alleen rapmuziek. Hiphop is ook dans, kunst en een manier van leven. Eva ziet hoe hiphop ooit op straat begon: in arme wijken waar mensen weinig hadden en met hiphop een manier vonden zich te uiten. Een kleine subcultuur is het allang niet meer. Hiphop is overal. Rapper Nnelg neemt Eva mee naar de plekken die hem vormden en legt uit waar hiphop volgens hem nog altijd voor staat: trots zijn op waar je vandaan komt. In de sketch zien we een rap van Wesley en Rodney.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4794

In enorme stalen zeecontainers sturen landen over de hele wereld elkaar van alles toe. Kleding, apparaten, grondstoffen, voedsel, medicijnen: we kunnen niet meer zonder. De sjorders in de Rotterdamse haven werken dag en nacht om de containers stevig vast te maken aan het schip en om ze weer los te krijgen. Nizar leert van Ed over stackers en spanschroeven en gaat mee aan boord om het zelf te proberen. In de sketch zien we een onhandige sjorder die bij zijn baas moet komen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post.

Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post. Zij is echt een ster in van 'niets' weer 'iets' maken. Zo maakt zij van overgebleven repen stof mooie kleden, steekt ze oude stoelen weer in een nieuw jasje en maakt ze vloerkleden van oude sneakers. Nizar en Simone gaan samen ook iets maken: wat gaat het worden? Wesley en Rodney hergebruiken oude langspeelplaten van opa.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4742

Plas, pies, pis, urine, allemaal woorden voor hetzelfde goedje. Maar wat weten we eigenlijk over die goudgele vloeistof? Pascal gaat op bezoek bij een uroloog die er alles over weet. In het Ruimteschip zien we de snelste oplossing als je onderweg moet plassen: in je broek.



Het klokhuis
Luuk organiseert een kerstdiner voor het Klokhuis Kantoor. Janouk onderzoekt de functie van ons stui

Luuk organiseert een kerstdiner voor het Klokhuis Kantoor. Janouk onderzoekt de functie van ons stuitje en stuit op de ontdekking dat daar vroeger een staart aan vastzat. In het zwembad kun je iemand veel makkelijker op je rug nemen. Maar ben je ook echt lichter onder water? Tirsa en Eva doen een experiment. Huh?! Rechten en plichten? Wat zijn dat nu weer?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4854

Je lichaam is net een waanzinnige fabriek, vol met duizenden machientjes. Als één van die machientjes het niet goed doet, heet dat een metabole ziekte. Er zijn wel 1900 verschillende metabole ziektes, elke dag wordt er in Nederland iemand mee geboren. Janouk ontmoet verschillende kinderen met verschillende metabole ziektes. In de sketch twijfelen Sem en Sam of ze hun broodje kebab wel moeten opeten.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4810

Het Nationaal Jongenskoor is een koor voor jongens vanaf negen jaar tot het moment dat de stem zwaarder wordt, door de baard in de keel. De jongens komen uit heel Nederland. Hoe is het om samen te zingen en hoe je dat? Is het moeilijk? Hoe lees je noten? Nizar bezoekt een repetitie terwijl het koor zich voorbereidt op een concert. In de sketch zingt de boyband Klokboys over hun onbedwingbare behoefte om te zingen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4815

Elke week worden er door heel Nederland miljoenen brieven verzonden, maar wat gebeurt er met een brief nadat je deze in de brievenbus hebt gegooid? Bart reist mee met de brief en ziet welke weg deze aflegt voor-ie, soms al binnen een dag, aan de andere kant van Nederland wordt bezorgd. In de sketch komen Ton en Liesbeth bij het klachtenbureau om te klagen over het feit dat ze nooit eens leuke post krijgen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4818

Heel lang dachten we dat alleen mensen emoties hadden. Inmiddels weten we wel beter. Dieren voelen net als wij blijdschap, angst, verdriet, jaloezie en nog veel meer. Tirsa ontcijfert de emoties van kippen, koeien, varkens en honden met hulp van gedragswetenschappers Bas en Claudia van de Universiteit Utrecht. In de sketch hebben Ton en Liesbeth een klacht over hun overgevoelige huisdieren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4763

Op het Klokhuis Kantoor wil Luuk een oer-Hollands gerecht tot werelderfgoed laten verklaren. Een vloeistof die zo hard kan zijn als steen, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Wist jij dat boter gemaakt wordt van melk? Serah leert van boeren Elly en Gert hoe dat moet. En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- de slappe lach krijgen?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4809

Vrij als een vogel en het enige dat je hoort is de wind langs de vleugels: zweefvliegen. Geen motor, geen lawaai. Maar hoe kan een zweefvliegtuig zo mooi in de lucht blijven hangen? En hoe bestuur je een zweefvliegtuig? Eva gaat het beleven met zweefvlieginstructeur Dennis. In de sketch gaat Barry Snotter op zoek naar een nieuwe bezem voor Mermelien.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4839

Wat gebeurt er als een containerschip kapseist? Wat als een boorplatform midden op zee instort? Of als een chemicaliëntanker op de rotsen vastloopt en begint te lekken? In al die gevallen moet er (snel) een reddingsteam naar de rampplek. Dat spectaculaire en soms ook gevaarlijke werk gebeurt door bedrijven die daar helemaal in gespecialiseerd zijn: scheepsbergers. En Nederland is daar heel goed in. Janouk wordt door berger Jeffrey op sleeptouw genomen en merkt al gauw: dit werk is niet voor watjes. In de sketch ontdekt de waterpolitie een heel bijzondere boot op de radar.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4800

Je kent ze misschien uit films, strips of boeken: samoerai, Japanse ridders met prachtige helmen en lange zwaarden. Ze staan bekend om hun gevoel van eer, maar klopt dat wel? Nizar zoekt het uit en ontdekt een sport waarin je nu nog kunt leren vechten als de samoerai van toen. Bij de Cowboys komt een verkoper aan de deur met een hele bijzondere cursus.



Het klokhuis
Het Klokhuis: O happy day! Sosha duikt in de wereld van Gospel.

O happy day! Sosha duikt in de wereld van gospel. Gospelzanger Dwight Dissels treedt op en Sosha gaat mee. Onderweg in de auto zit de stemming er alvast goed in. Joy heeft op sombere dagen altijd een gospelkoor in haar hoofd om haar op te beuren.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4762

Peggy heeft een zorgrobot gebouwd, maar niet iedereen is enthousiast. De koeien van boerin Lydia lopen iedere dag naar een machine om gemolken te worden. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n melkrobot? Hoe kunnen de haren op je hoofd zomaar ineens recht overeind gaan staan? Het Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- klappertanden?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde.

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En... ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven. Wat weten Bert en Joke over koraal?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4634

In veel grote steden is er een wereld onder de grond gebouwd: het metronetwerk. Pascal rijdt mee met metrobestuurder Sharifa en komt terecht in de metrowerkplaats waar hij leert hoe een metro in elkaar zit. Pien en Lobbert hebben merkwaardige ontmoetingen in de metro.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4803

Nu worden de meeste natuurgebieden door de mens beheerd, maar op sommige plekken proberen we juist de natuur weer wild te maken, zoals vroeger. Dat noemen we 'rewilding', of herwilderen. Janouk gaat in De Maashorst kijken hoe dat moet en hoe dat eruitziet. In de sketch heeft een boswachter een extreme manier bedacht om het bos terug te geven aan de natuur.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4785

Levi van Veluw is kunstenaar. Met zijn kunst vertelt hij verhalen, in foto's, video's, installaties, tekeningen en beeldhouwwerken. Per verhaal kiest hij een andere vorm. De hoofdpersoon in Levi's werk: dat is hij vaak zelf! Zo maakte hij 1500 kopieën van zijn hoofd uit klei, op zoek naar de perfecte versie. Maar wanneer is een kunstwerk eigenlijk gelukt? Is een kunstwerk ooit af? Janouk gaat ook zelf aan de slag. Bij de Cowboys ontdekken twee bandieten dat het nooit te laat is om te leren knutselen.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4761

Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy een gezellige klik met een wielrenner. Een plaatje dat zich omdraait als je een glas vol water giet, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Is je band weer eens lek? Pascal krijgt een spoedcursus banden plakken van fietsenmaker Koen. Handig! En hoe kan het eigenlijk dat -oeps?- onze buik knort?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groo

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton. En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan. Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4820

Snoep, koekjes, taart, eigenlijk vindt iedereen dat wel lekker. Ze hebben één ding gemeen: er zit suiker in. Maar waarom vinden we suiker zo lekker? Eva gaat naar Groningen om te kijken wat er gebeurt met al die suiker in je lichaam. In de sketch spreekt een interviewer weer bijzondere mensen op straat.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4842

Wist je dat de eerste koning van Nederland geen Oranje was, maar een Fransman? Dat was Lodewijk Napoleon. Nizar bezoekt het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het gebouw dat Lodewijk heeft laten ombouwen tot zijn persoonlijke paleis. Hij krijgt daar een kijkje in het leven van deze bijzondere koning. In de sketch zien we hoe Lodewijk langsgaat bij rampen en waarom.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen.

Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen. In een oude elektriciteitsfabriek bouwt hij een eigen achtbaan. Pascal helpt mee. Komen de karretjes door de looping? Klokko stuurt een team langs om saaie kunst te veranderen in kinetic art.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4760

Op het Klokhuis Kantoor demonstreert Luuk hoe goed hij kan ruiken, Peggy oefent juist in praten zonder hakkelen. Een ketting die steeds hoger gaat zweven als ie uit een beker glijdt, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- hakkelen? In Vragen van Kinderen: waarom heeft een hond een natte neus?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Wa

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over want oceanen zijn diep, kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven. Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo'n eindeloze oceaan.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4841

Radar kan je in van alles om je heen vinden, in schepen, op vliegvelden, in auto's. De politie gebruikt het om snelheidsovertreders te betrappen. Met radar kan je kijken zonder ogen. Serah leert hoe dat werkt en wat er allemaal mee kan. Ze gaat kijken bij een van de beste radars in Nederland. In de sketch zien we hoe twee hele ongeruste ouders hun fietsende kind in de gaten proberen te houden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4825

Veel van de beelden die we zien zijn, zonder dat we het zelf door hebben, helemaal niet echt. De techniek waarmee je filmbeelden op de computer bewerkt en dingen toevoegt of verwijdert heet visuele effecten, ofwel VFX genoemd. Tirsa gaat naar de Filmacademie en ziet wat er allemaal mogelijk is. In de sketch zet Varkentje Rund een 3D-bril op.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4751

Welk dier kruipt eerst uit een eitje, verandert in een larve en maakt daarna nóg een metamorfose mee? De vlieg. Je ziet hoe een vlieg geboren wordt, hoe de vlieg zijn vleugels bestuurt en uit alle hoeken gevaar herkent. In de sketch zien we hoe een jonge vlieg van zijn vader leert om vliegenmeppers te ontwijken.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4759

Op het Klokhuis Kantoor komt een echte ouderwetse snoepverkoper langs, wat is hij van plan? In Vragen van Kinderen: hoe wordt een snoepje gemaakt? Gieren zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- scheten laten?



Het klokhuis
Het Klokhuis: Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbod

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden. De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Afl. 4795

Als je op straat loopt denk je er waarschijnlijk nooit over na: de 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Zonder die spaghetti onder de grond hadden we geen stroom, water, data of gas. Maar we maken en gebruiken steeds meer stroom. Daarom zijn kabelwerkers zoals Regillo hard aan het werk om nog meer kabels te leggen. Tirsa gaat met hem mee. In de sketch proberen Wesley en Rodney de kabels en snoeren in huis uit elkaar te houden.



Het klokhuis
Het Klokhuis: Lindsay van Zundert is 16 jaar en behoort tot de 16 beste kunstschaatsers van de werel

Lindsay van Zundert is zestien jaar en behoort tot de zestien beste kunstschaatsers van de wereld. En daarom mag ze meedoen aan de Olympische Winterspelen. Ze is een ster in sprongen en pirouettes op het ijs. Pascal hoort wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel je moet trainen. Hij probeert zelf ook een sprongetje. Bert en Joke nemen hun buurmeisje mee voor een quiz over kunstschaatsen.